De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft ook in 2021 verschillende flitscontroles aangekondigd, voornamelijk met het oog op de bestrijding van sociale fraude.

In 2021 worden volgende flitscontroles georganiseerd:

  • COVID-controles – verplichting tot tele(thuis)werk in de tertiaire sector: – nog lopende in februari 2021
  • Schoonmaaksector: maart 2021
  • Elektrotechnische- en bouwsector: mei 2021
  • Land- en tuinbouwsector: juli 2021
  • Carwashsector – grootsteden: (eind) augustus 2021
  • Vleessector: september 2021

Een aandachtspunt daarbij is traditioneel het bestrijden van sociale dumping, en het respecteren van de regelgeving rond sociale bijdragen en sociale uitkeringen. Er werd voor 2021 ook een nieuw objectief toegevoegd: de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van je werknemers

De inspecteurs zullen net zoals vorig jaar ook nu weer een hele maand de ondernemingen uit de desbetreffende sectoren viseren om een bezoek te brengen. Op die manier is er wel degelijk een reëel risico om betrapt te worden op sociale fraude of inbreuken tegen de sociale (zekerheids-)wetgeving. De overheid hoopt op deze manier een mentaliteits- en gedragswijziging te realiseren. De bedoeling van deze controles is dan ook voornamelijk preventief, maar voor zwaardere inbreuken word je mogelijk wel onmiddellijk gesanctioneerd.

Bron : https://www.acerta.be/nl/klantenportaal/werkgevers/wegwijs-bij-acerta/juridisch-nieuws-en-updates/flitscontroles-door-sociale-inspectie-in-2021-bereid-je-voor?