Ondernemen betekent risico’s nemen. Maar soms loopt het echt niet zoals gepland en stapelen de schulden zich op. Kan de fiscus (of anderen zoals de RSVZ, de banken, uw leveranciers,…) uw huis dan aanslaan? Niet als u uw huis hebt laten beschermen. Hoe moet dit en kan iedereen dat doen?

Kan u uw huis beschermen?

Voert u uw activiteit onder de vorm van een eenmanszaak, VOF of CVOA, dan kan u uw hoofdverblijfplaats laten beschermen.

Wat moet u doen?

U moet zich als zelfstandige wenden tot de notaris en een verklaring van onvatbaarheid voor beslag van de woning afleggen. Dat wordt gemeld op het hypotheekkantoor van de ligging van de woonst. Wordt uw woning gedeeltelijk privé, gedeeltelijk professioneel gebruikt, dan moet dit duidelijk omschreven worden. Beslaat het beroepsgedeelte minder dan 30 procent van de totale oppervlakte, dan is de gehele woning onbeslagbaar. Ook indien u, als zelfstandige, uw beschermde privéwoning verkoopt en een nieuwe woonst koopt binnen het jaar, wordt de nieuwe woning beschermd mits een verklaring van wederbelegging opgenomen wordt in de aankoopakte van de nieuwe woning.